Kepi ​​i Rodonit, Shqipëri

Kepi i Rodonit, Durres Albania

Përshkrimi:

Kepi ​​i Rodonit është një gadishull në formën e një gadishull që hyn në brendësinë e detit Adriatik. Ajo shtrihet në një formë trekëndore midis Gjirit të Rodonit në veri dhe Lalzit në jug. Në veri, lumi Ishm rrjedh nëpër një nga lumenjtë e vegjël të Shqipërisë. Kepi ​​i Rodonit është kapa më e madhe në vendin tonë, e cila mbyll pjesën jugore të Gjirit të Drinit. Paralel me bregun e saj shtrihen kodrat e balta, të cilat dallohen nga format e rrumbullakëta që rrethojnë tërë kepin. Disa prej tyre janë të mbuluara nga pyje të vogla duke krijuar dy ngjyra të mrekullueshme: blu e detit dhe gjelbërimi i bregut. Kalaja e Rodonit u ndërtua nga Skënderbeu rreth vitit 1451-1452. Ndërkohë që punimet shtesë u bënë në vitin 1463, kur Skënderbeu solli disa mjeshtra të ndërtimit të Raguzit. Pas vdekjes së Skënderbeut, kështjella u pushtua nga Venediku, i cili në vitet 1500 kur Durrësi filloi të kërcënonte osmanët ndërmorri vepra për ta rindërtuar atë. Qëllimi i ndërtimit të kësaj kështjelle nga Skënderbeu ishte të siguronte një komunikim bregdetar, i kontrolluar nga Venedikët, të cilët gjithmonë e shihnin me dyshim politikën e Skënderbeut.

Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa: