Sfinksi

Sphinx, Durrës, Albania

Përshkrimi:

Shëtitja juaj rreth qytetit të vjetër të Durrësit në mënyrë të pashmangshme do t’ju çojë tek Vollga, shëtitoren e bukur të qytetit bregdetar. Një hap i vogël dhe ju menjëherë do të gjendeni ne bukurinë ngushëlluese e botës së vjetër dhe do të hyni në një të re të gjallë. Kjo shtrirje e gjatë e restoranteve, dyqaneve të akulloreve dhe lojërave është e mbushur me artistë të rrugës, muzikantë. Megjithatë, do të gjeni se Durrësi ka surprizat e tij. Ndërsa arrin shesh në shëtitore, do të vini re një monument i quajtur Sfinks i Durrësit. Kjo nuk është sfinks i rregullt silueta e njohur e të cilit mund të njihni nga histora egjiptiane ose mitologjia greke edhe pse do të njihni modelet e shkallëve nga Piramidat e Madhe të Gizës, si dhe elementë të tjerë tradicionalë që kujtojnë tempuj të lashtë të Diellit. Ndërkohë që ky monument abstrakë i bën jehonë kohëve të kaluara, do të gjesh se edhe ajo qëndron në mënyrë të përsosur midis të vjetrës dhe të resë .

I quajtur edhe Kepi Urban, ky objekt modern arkitektonik shërben si kulmi i tokës dhe detit të Durrësit. Ajo lidh shëtitoren dhe sheshin me detin Adriatik në një vijë të pastër të gurit të bardhë dhe shkallëve në kaskadë, të gjitha të bëra nga gurët dhe materialet lokale. Drita e diellit reflekton bukur Sfinksin, duke evokuar efektin magjik të ishullit të Santorini. Këtu, ju mund të shikoni ato rrezet diellore të mrekullueshme të Adriatikut, të mrekullueshëm dhe të gjallë, në të gjithë lavdinë e tij.

Popullariteti i Sfinksit është rritur me shpejtësi që kur është ndërtuar në vitin 2015 nga BOOM Landscape dhe CityForster, ekspertë të peizazheve poetike dhe hapësira të qëndrueshme publike. Ky Sfinks i gjithanshëm është për ju që ta përdorni si ta shihni të arsyeshme. Fëmijët luajnë dhe luajnë gjithë ditën. Çiftet zgjedhin një vend të veçantë. Një hap poshtë dhe ju jeni në det. Një hap prapa dhe do të gjeni veten në mes të atmosferës festive të shëtitores. Megjithatë, diçka më thotë se ju do të uleni këtu dhe ky sfinks të zbulojë sekretet e tij magjik për ju.

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa:

Kalaja e Durrësit

Durres Castle, Durres, Albania

Përshkrimi:

Kalaja u ndërtua nga perandori i Perandorisë Bizantine Anastasi I cili ka origjinën nga Durrësi. Në atë kohë, Anastasius e bëri Durrësin një nga qytetet më të fortifikuara në Adriatik. Riparime të mureve janë kryer që prej tërmetit shkatërrimtar të vitit 1273. Mureve mesjetare aktualisht rreth 4.6 metra në lartësi dhe tri hyrjet e disa prej kullave të fortifikimit janë ruajtur në gati një të tretën e gjatësisë fillestare të qytetit kala. Kalaja u përforcuar me disa kulla roje nga Republika e Venedikut dhe gjatë pushtimit të Shqipërisë nga Perandoria Osmane muret u përforcuar.

Më 7 prill 1939, patriotët shqiptarë luftuan në muret e kalasë fashistët italian që pushtuan Shqipërinë. Në Durrës, një forcë prej vetëm 360 shqiptarë, kryesisht xhandarëve dhe banorë të qytetit, të udhëhequra nga Abaz Kupi, komandant i xhandarmërisë në Durrës, dhe Mujo Ulqinaku, një zyrtar detarë, u përpoq për të ndalur përparimin e italianëve. Të armatosur vetëm me armë të vogla dhe tre automatikë, ata patën sukses në mbajtjen italianët në gji për disa orë deri sa një numër i madh i tankeve të lehta zbarkuan nga anijet detare të këtij të fundit. Pas kësaj, rezistenca zvogëluar dhe brenda pesë orëve Italia kishte pushtuar të gjithë qytetin.

Kalaja është tani një objekt i tërheqjes turistike në Durrës.

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa:

Shijaku

Shijak, Durres, Albania

Përshkrimi:

Shijaku në historikun e tij perfaqësohet si vendbanim i hershëm, ku ne hartën e disa vendbanimeve parahistorike të shqiperisë gjendet edhe “guri unik militar” i tij, i gjetur në afërsi të fshatit Sallmone prane lumit Erzen pergjate rruges Dyrrachium (Durres)-Lisus (Lezhe)dhe që i takon kohës së paleolitit të lartë (40.000-6000 vjet p.e.s. Historia dëshmon se pas themelimit të Durrësit në vitin 627 para Krishtit, një nder qendrat e banuara ka qenë edhe Shijaku si pjesë përbërëse e fisit të taulanteve të cilit si qendër të territorit të tyre kishin Durrësin.

Shijaku ne fizionomine e tij te sotme ka ardhur me themelimin e tij ne vitin 1880 nga Sali bej Deliallisi, fillimisht si nje vendbanim me karakter rural(katund)por me nje prespektive qytetare, me hanin e tij, furren e bukes,kafenene, xhamine etj. Pas vitit 1880, ne Shijak vendosen muhaxhiret boshnjake te cileve Sali beu u ofroi si vendbanime dy katunde, te cilat me pas do te merrnin emrin Koxhas dhe Borake te cilat ekzistojne edhe sot. Rreth viteve 1908 Shijaku shikohet si qender atraktive dhe terheq banore edhe nga Tirana, Kruja dhe Shengjergji te cilet vendosen ety dhe ndertojne banesat dhe dyqane perreth pazarit.

Fizionomine e plote si qytet , Shijaku e mori pas rindertimit te tij mbi bazen e projektit francez rreth vitit 1930, deshmi e cila na vjen edhe nga fotot e fotografeve me fame, vellezerve Marubi. Pas vitit 1400 Shijaku me katundet perreth tij del i rregjistruar si pjese e sanxhakut te Shqipërise nen timarin e Skurrjes. Ne vitin 1910 Shijaku ishte kaza (nenprefekture) dhe kishte nen adminstrim tre nahije (komuna. Shijaku vete perbehej nga tre lagje: “Lagjia popullore ” , “Lagjia e Vjeter” dhe “Lagjia Erzen”. Ne vitet ’40 Shijaku numeronte 216 shtepi me 1352 banore ndersa ne katundet e perfshira ne nenprefekturen e Shijakut (72 katunde) numeronte 3476 shtepi dhe 16954 banore. Sot Shijaku numeron rreth 12900 banore.

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa:

Përshkrimi:

Pozicioni shumë i favorshëm gjeografik e bën portin e Durrësit portin më të madh në Shqipëri dhe ndër më të mëdhenjtë në detin Adriatik dhe Jon, dhe një nyje shumë të rëndësishme për tregun ndërkombetar.Porti i Durrësit është i pozicionuar në pjesën jug-perëndimore të qytetit të Durrësit në pjesën veriore të gjirit me të njëjtin emër. Infrastruktura operacionale e tij përbëhet nga 11 kalata me një thellësi kalate që varion nga 7.5m-11.5m. Mallrat kryesore që përpunohen në port janë mallrat e përgjithshme drithra, kontainer, tragete ,minerale etj.Porti i Durrësit ka aktualisht 78% te tregëtisë detare në nivel kombëtar. Porti i Durrësit është gjithashtu një vendndodhje kyce për rrjetet e trageteve dhe tranzitin e pasagjerëve, duke i dhënë Durrësit nje pozicion strategjik në lidhje me Korridorin VIII, që do facilitojë tranzitin e pasagjerëve dhe mallrave në kontinentin Europian. Kostoja e ulët operative, grupi i motivuar menaxherial dhe shërbimet cilësore janë disa nga vlerat që karakterizojnë portin e Durrësit.

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa:

Përshkrimi:

Pastërtia dhe shërbimi cilësor janë pikat më të forta të plazhit me rërë të paprekur dhe diell të fortë. Pak kilometra nga Tirana dhe Durrësi, gjiri i Lalzit në komunën e Ishmit mirëpret mijëra pushues vendas e të huaj. Pastërtia dhe shërbimi cilësor janë pikat më të forta të plazhit me rërë të paprekur dhe diell të fortë. Qarku i Durrësit ka një bregdet me gjatësi 62 km, nga të cilat 25 kilometra i përkasin gjirit detar të Lalzit.

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa:

Përshkrimi:

Ndodhet në fund të rrugës së Porto Romanos, pikërisht aty ku fillon zona ushtarake. Me të mbërritur përballë postbllokut, ku mund të parkoni lehtësisht makinën, duhet të ngjiteni në krahun tuaj të majtë. Në majë të kodrinës, ku ndodhet një lokal mjaft i këndshëm, do t’ju shfaqet plazhi “Portez”, një perlë e vërtetë për nga bukuria, por edhe nga intimiteti që ofron.

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa:

Përshkrimi:

Porti i peshkimit i ndërtuar ngjitur me portin detar të Durrësit, është i mbështetur pjesërisht në muret dallgëthyese të pjesës perëndimore të tij. Është ngritur një skolierë (barrierë me gurë) prej 800 metra linear përballë murit perëndimor të portit, nga vendi ku ndodhet Kapitaneria deri në godinën e stacionit meteorologjik. Brenda basenit ujor prej 8 hektarë, të krijuar mes dy mureve, janë ndërtuar tre pontile (ura) me gjerësi 4 metra dhe me gjatësi 84 metra secila, me sipërfaqe prej 2.8 ha.

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa:

Përshkrimi:

Kepi ​​i Rodonit është një gadishull në formën e një gadishull që hyn në brendësinë e detit Adriatik. Ajo shtrihet në një formë trekëndore midis Gjirit të Rodonit në veri dhe Lalzit në jug. Në veri, lumi Ishm rrjedh nëpër një nga lumenjtë e vegjël të Shqipërisë. Kepi ​​i Rodonit është kapa më e madhe në vendin tonë, e cila mbyll pjesën jugore të Gjirit të Drinit. Paralel me bregun e saj shtrihen kodrat e balta, të cilat dallohen nga format e rrumbullakëta që rrethojnë tërë kepin. Disa prej tyre janë të mbuluara nga pyje të vogla duke krijuar dy ngjyra të mrekullueshme: blu e detit dhe gjelbërimi i bregut. Kalaja e Rodonit u ndërtua nga Skënderbeu rreth vitit 1451-1452. Ndërkohë që punimet shtesë u bënë në vitin 1463, kur Skënderbeu solli disa mjeshtra të ndërtimit të Raguzit. Pas vdekjes së Skënderbeut, kështjella u pushtua nga Venediku, i cili në vitet 1500 kur Durrësi filloi të kërcënonte osmanët ndërmorri vepra për ta rindërtuar atë. Qëllimi i ndërtimit të kësaj kështjelle nga Skënderbeu ishte të siguronte një komunikim bregdetar, i kontrolluar nga Venedikët, të cilët gjithmonë e shihnin me dyshim politikën e Skënderbeut.

Informacion shtesë:

Kategoria:
Paketa: